Voel je je vaak gespannen? Is alles op het moment te veel? Ga je te vaak over je eigen grenzen heen, soms zonder dat je het doorhebt? Gaat dit gepaard met lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, spierspanning, hoofdpijn? Ben je snel geïrriteerd? Slaap je niet lekker? Ben je rusteloos, heb je moeite met concentreren?
Misschien loop je dan tegen een burnout aan. Een burnout gebeurt als je langdurig over je grenzen heen gaat en roofbouw pleegt op je lichaam. Vaak komt dit door factoren uit je omgeving: druk of spanning vanuit je werk, een drukke gezinssituatie.
Door te lang onder spanning te werken komt je lichaam onder druk te staan. Je adrenaline niveau blijft hoog waardoor het steeds moeilijker wordt om te ontspannen. Je lichaam gaat ook cortisol produceren, een stresshormoon dat helpt bij een fight of flight reactie. Het heeft een remmende werking op je immuunsysteem en remt ook de werking van adrenaline. Cortisol tast ook je hersenen aan waardoor je sombere gedachten krijgt. Heb je een een volledige burnout dan kan het herstellen daarvan soms meer dan anderhalf jaar duren.
Hoe kan hypnotherapie je helpen?
Zoals gezegd, een burnout wordt vaak door omstandigheden gecreëerd. Maar hoe je zelf bent, je persoonlijkheid en opvoeding, speelt ook een rol. Perfectionisten, mensen die gevoelig voor stress zijn, die plichtsgetrouw zijn, die geen nee kunnen zeggen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een burnout.
Hypnotherapie kan je helpen op verschillende manieren.
Balans herstellen
Hypnotherapie kent een aantal methodes die je kunnen helpen je balans weer te vinden. Soms neemt het plichtsgetrouwe deel van je de overhand, waardoor je geen controle meer hebt over wat je wel en niet aan kan. Met hypnotherapie kun je als het ware ‘in gesprek gaan’ met dit soort delen, hen een juiste plaats geven, soms zelfs een andere rol, waardoor je weer controle over je leven kunt krijgen. Ook zijn er methodes waardoor je beter in contact met jezelf kunt komen. Hierdoor ben je beter in staat je eigen grenzen te bewaken, je bent beter in staat om nee te zeggen.
Waarom ben je stressgevoelig, een perfectionist, moet je alles goed doen?
Wij zijn opgevoed om altijd goed te presteren. Wij leren al heel jong dat wij goed ons best moeten doen. Onze maatschappij versterkt dit gevoel. Je werk altijd af hebben, je gezin altijd goed verzorgd. Hoe zou het zijn om niet altijd te hoeven presteren? Om nee te kunnen zeggen? Om beter te kunnen weten wat je wel en niet aan kan?
Met hypnotherapie is het mogelijk om terug te gaan naar de momenten in je leven waar je geleerd heb dat je moet doorzetten, tanden op elkaar, pijn te negeren. Door erachter te komen waar deze ongezonde ideeën vandaan komen, wordt het ook mogelijk om ze te veranderen. Hierdoor kan je uiteindelijk sterker zijn, minder gevoelig worden voor stress, en de druk en emoties van buitenaf beter in perspectief zien.
Hoe ziet het traject eruit
Iedereen is anders. Maar de uitgangspunten die tot herstel leiden, zijn voor iedereen min or meer hetzelfde: de balans tussen draagkracht en draaglast te helpen herstellen, leren ontspannen en het voorkomen van herhaling.
De stappen naar herstel beginnen met het stoppen van de overbelasting. Lichamelijke rust wordt afgewisseld met lichte lichaamsbeweging. Vervolgens moet je leren ontspannen. Je kan je stressbronnen analyseren: wat geeft je energie, wat maakt je moe. Dan kan er gewerkt worden om je energiepeil hoger te krijgen. Hier speelt ook het afwisselen van bewegen en rust een belangrijke rol. Als je energie begint terug te komen, is het tijd om een planning te maken voor uitbreiding en reïntegratie. Stap voor stap kan je dan je fysieke en mentale conditie opbouwen.
Ten slotte is het van belang dat je geen terugval krijgt: dan kan door het expliciet maken van je valkuilen en stressors.
Omdat hypnotherapie gebaseerd is op ontspanning, zijn veel van de gebruikte methoden uiterst geschikt bij het begeleiden van burnout. Denk bijvoorbeeld aan:
• ademhalingsoefeningen, waardoor je in contact komt met je eigen adem en daardoor ook met je lichaam;
• mindfulness oefeningen, waardoor je in staat gesteld wordt om niet te identificeren met gedachten en emoties.
• visualisaties, die belangrijk zijn in de beginfase: metaforische verhalen waarin je een symbolisch begrip krijgt van wat het betekent om je grenzen te stellen, om nee te durven zeggen, om niet bang te hoeven zijn voor autoriteit.
Hypnotherapeuten letten ook op taalgebruik, waardoor je leert tegen jezelf te zeggen: “ik mag dit verslag afmaken nadat ik voldoende energie heb aangemaakt” in plaats van “ik moet dit verslag nu afmaken!”.
Later in het traject kan je er met gebruik van hypnotherapie achter komen waarom je een perfectionist ben of waarom je je grenzen niet durven te stellen.